• 40 min
  • średni
Składniki
  • 4 żółtka
  • dwie łyżeczki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 400 ml zimnego espresso
  • 150-200g podłużnych biszkoptów
  • kakao firmy EMIX
  • krem tiramisu (opcjonalnie)
Produkt z przepisu

Włoskie Tiramisu

Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny serowy krem przełożony podłużnymi biszkoptami nasączonymi espresso. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do słodkiego uzależnienia…
Wykonanie
  1. Żółtka ubić z cukrem aż będą pieniste. Dodać mascarpone i skórkę cytrynową. Całość dokładnie wymieszać.
  2. Przygotować płaskie, szklane naczynie. W miseczce wymieszać espresso z brandy. Zanurzać w tym szybko połowę biszkoptów i układać na dnie naczynia.
  3. Na biszkopty wyłożyć połowę masy z mascarpone. Powtórzyć procedurę z pozostałymi biszkoptami i ponownie przykryć warstwą mascarpone zużywając resztę masy.
  4. Przykryć i odstawić na co najmniej 5 godzin w lodówce, najlepiej na noc. Przed podaniem oprószyć kakao.
Zobacz również

Piernik miodowy

Tradycyjny wypiek słodzony naturalnym miodem i doprawiony egzotycznymi przyprawami.

wpisz czego szukasz