Składniki
  • 2 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3 niezbyt płaskie łyżeczki proszku do pieczenia firmy EMIX,
  •  2 łyżeczki kakao EMIX,
  • tabliczka czekolady pokrojona w kosteczki 0,5 na 0,5 cm,
  • 1 jajko,
  • szklanka mleka,
  • ew. aromat waniliowy firmy EMIX,
  • ew. polewa czekoladowa firmy EMIX.
Produkt z przepisu

Muffinki czekoladowe

Pyszny delikatny deser. Szybki deser w pół godziny…
Wykonanie
  1. Włączyć piekarnik na 180 st. C z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu.
  2. W misce wymieszać pierwsze pięć składników (suche), w drugiej wymieszać kolejne cztery (mokre). Nie trzeba nawet używać miksera, ja to mieszam najprostszą na świecie trzepaczką (mokre), a suche łyżką. Następnie połączyć mokre z suchymi.
  3. Do papierowych foremek (tzw. papilotek) nakładać masę do ok. 2/3 ich wysokości (wychodzi 20 muffinek).
  4. Piec ok. 17-20 min (sprawdzić po ok. 15 min wykałaczką). Ciasteczka są małe więc szybko się pieką. Następnie wyłożyć je na kratkę, aby szybko wystygły. Można udekorować polewą EMIX. 
  5. Jeszcze szybciej?- Spróbuj gotowej mieszanki do wypieku-Babeczek czekoladowych firmy EMIX!
Zobacz również

Piernik miodowy

Tradycyjny wypiek słodzony naturalnym miodem i doprawiony egzotycznymi przyprawami.

type what you are looking for
wpisz czego szukasz