Składniki
  • 1 żółtko,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 kostki masła,
  • trochę ciepłego mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3 szklanki mleka,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 cukier wanilinowy firmy EMIX,
  • 3 jajka,
  • 1 budyń waniliowy firmy EMIX,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 mały serek mascarpone.
Produkt z przepisu

Tarta z kremem budyniowym

Tarta – Deser prosty, smaczny i niezawodny, którego uzupełnienie stanowią owoce sezonowe. Truskawki, maliny, porzeczki – na co macie ochotę?
Wykonanie
  1. Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtko, cukier i nożem siekać wszystkie składniki. Wlać trochę ciepłego mleka – 2 lub 4 łyżki  – w zależności od konsystencji ciasta i wyrabiać dalej ręcznie.
  2. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki. Następnie rozwałkować, wyłożyć na formę do tarty.
  3. Piec ok. 25 minut w nagrzanym do 2000C piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.
  4. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy.
  5. W drugim naczyniu mieszamy (miksujemy) jajka, z cukrem i cukrem waniliowym.
  6. Do  szklanki mleka wsypujemy budyń, mąkę, mieszamy i łączymy z ubitymi jajkami. Następnie wlewamy do mleka i gotujemy. Należy pamiętać, aby po połączeniu tych dwóch składników intensywnie mieszać krem, aby nie zrobiły się „grudki”.
  7. Zmniejszamy ogień i gotujemy około  2-3 min cały czas mieszając.
  8. Ugotowany krem studzimy.
  9. Krem budyniowy ucieramy i dodajemy ser mascarpone, cały czas mieszając.
  10. Gotowy krem wykładamy na tartę, a na wierzchu układamy owoce.
Zobacz również

Piernik miodowy

Tradycyjny wypiek słodzony naturalnym miodem i doprawiony egzotycznymi przyprawami.

type what you are looking for
wpisz czego szukasz