• 1 h 10 min
  • trudny
Składniki
  • 500g mąki,
  • 250g miodu naturalnego,
  • 100g cukru,
  • 1 jajko,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka kakao firmy EMIX,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego firmy EMIX,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika firmy EMIX,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia firmy EMIX,
  • bakalie (rodzynki, orzechy firmy EMIX),
  • tłuszcz do posmarowania formy.
Produkt z przepisu

Piernik miodowy

Tradycyjny wypiek słodzony naturalnym miodem i doprawiony egzotycznymi przyprawami.
Wykonanie
  1. Mleko lekko podgrzewamy z miodem, dodajemy cukier wanilinowy i roztrzepane jajko. Mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, całość przesiewamy. Dodajemy przyprawy, wlewamy przestudzone mleko z miodem i dokładnie mieszamy.
  3. Dodajemy drobno pokrojone, oprószone mąką bakalie.
  4. Ciasto przelewamy do wysokiej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  5. Po upieczeniu pozostawiamy piernik jeszcze na ok. 10 min. w piekarniku.
  6. W zależności od upodobań, piernik możemy polać polewą czekoladową EMIX
Zobacz również

Piernik miodowy

Tradycyjny wypiek słodzony naturalnym miodem i doprawiony egzotycznymi przyprawami.

wpisz czego szukasz