Składniki
  • biszkopty podłużne lub okrągłe
  • 700 g waniliowego serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu waniliowego, schłodzonego
  • 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 4 łyżki cukru pudru EMIX
  • 28 g żelatyny w proszku EMIX (7 łyżeczek)
  • 400 g truskawek, najlepiej świeżych
Produkt z przepisu

Sernik na zimno

Najlepszy deser na ciepłe dni. Proste wykonanie-bez jajek, bez pieczenia za to z ogromną ilością truskawek i aromatycznej galaretki! Sernik można podać z dowolnymi owocami świeżymi, owocami w żelu lub sosem owocowym.
Wykonanie
  1. Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
  2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek/jogurt, w dwóch turach, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 – 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.
  3. Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże – przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia.
  4. Kilka truskawek do dekoracji.
  5. Dwie galaretki truskawkowe EMIX rozpuścić w 750 ml wrzątku.
  6. Truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym serniku. Rozpuszczoną i wystudzoną do temperatury pokojowej galaretkę wylać na truskawki (najpierw warto wylać część galaretki, włożyć do lodówki do stężenia – dzięki temu plasterki truskawek nie wypłyną na wierzch).
  7. Całość gotowa w 3 h 40 min
  8. Wszystkim ceniącym czas proponujemy wykorzystanie gotowej mieszanki-SERNIK NA ZIMNO firmy Emix!
Zobacz również

Piernik miodowy

Tradycyjny wypiek słodzony naturalnym miodem i doprawiony egzotycznymi przyprawami.

type what you are looking for
wpisz czego szukasz