Składniki
  • 5 jabłek,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 6 dużych łyżek cukru,
  • 1 kostka margaryny,
  • 3 łyżeczki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia firmy EMIX,
  • Cynamon firmy EMIX – do smaku.
Produkt z przepisu

Jabłecznik

Pyszny delikatny deser. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, podany z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Wykonanie
  1. Margarynę roztopić i ostudzić.
  2. Mąkę, cukier, jajka, mleko, margarynę, proszek do pieczenia jednolicie wymieszać.
  3. Blachę wysmarować masłem i posypać bułką tartą (ciasto nie przyklei się).
  4. Masę wylać, a na powierzchni ułożyć jabłka pokrojone w plasterki. Następnie posypać cynamonem.
  5. Czas pieczenia najlepiej dopasować do swojego piekarnika. Ok. 40 min przy temp. 150 C
Zobacz również

Piernik miodowy

Tradycyjny wypiek słodzony naturalnym miodem i doprawiony egzotycznymi przyprawami.

type what you are looking for
wpisz czego szukasz