Piernik miodowy

Tradycyjny wypiek słodzony naturalnym miodem i doprawiony egzotycznymi przyprawami. Doskonały nie tylko w okresie świąt!Polecamy!

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 1godzina 10 min.

Gotowe w: 1 godzina 10 min.

skladnikiSkładniki

  • 500g mąki,
  • 250g miodu naturalnego,
  • 100g cukru,
  • 1 jajko,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka kakao firmy EMIX,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego firmy EMIX,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika firmy EMIX,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia firmy EMIX,
  • bakalie (rodzynki, orzechy firmy EMIX),
  • tłuszcz do posmarowania formy.

 
 

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzewamy z miodem, dodajemy cukier wanilinowy i roztrzepane jajko. Mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, całość przesiewamy. Dodajemy przyprawy, wlewamy przestudzone mleko z miodem i dokładnie mieszamy.
  3. Dodajemy drobno pokrojone, oprószone mąką bakalie.
  4. Ciasto przelewamy do wysokiej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  5. Po upieczeniu pozostawiamy piernik jeszcze na ok. 10 min. w piekarniku.

    W zależności od upodobań, piernik możemy polać polewą czekoladową EMIX


 

 W przepisie na Piernik miodowy możesz wykorzystać

Orzechy
Rodzynki
Proszek do pieczenia
Przyprawa do piernika
Cukier wanilinowy
Kakao
Previous Next Play Pause
Orzechy
Rodzynki
Proszek do pieczenia
Przyprawa do piernika
Cukier wanilinowy
Kakao
 

·         500 g mąki