Tort czekoladowy

Przepyszne ciasto na wyjątkowe okazje - czekoladowy biszkopt przekładany kremem z masy budyniowej - delikatny torcik, który rozpływa się w ustach

 

Czas przygotowania

  •  Przygotowanie:1godz.
  •  Gotowanie:40min.
  •  2godz. tężenie  

 

 

Gotowe w: 3godz. 40min.

Skaładniki

Biszkopt:

  • 250g margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 jajek,
  • 5 opakowań (po 45 g) budyniu czekoladowego EMIX,
  • 20 g kakao EMIX,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego EMIX,
  • 1 opakowanie (18 g) proszku do pieczenia EMIX

Krem:

    • 1 szklanka mleka,
    • 2 łyżki mąki pszennej,
    • kilka kropel aromatu waniliowego EMIX,
    • 250 g margaryny,
    • 250 g cukru pudru EMIX,
    • 250 g margaryny.
                                                              
           

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić tortownicę.
  2. Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym jajku i budyniu, cały czas ucierając. Dodać kakao, mąkę, proszek i cukier waniliowy. Utrzeć na gładką masę. Przełożyć do tortownicy i piec przez około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy już upieczone.    
  3. Przygotować krem. W rondelku wymieszać mąkę z mlekiem i wanilią, gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się jednolita masa. Odstawić do przestudzenia.
  4. Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać masę z wanilią, cały czas ucierając, aż powstanie gładki krem.
  5. Biszkopt przekroić na dwa blaty i przełożyć kremem. Odstawić do stężenia.

Wszystkim ceniącym czas proponujemy wykorzystanie gotowego-KREMU CZEKOLADOWEGO firmy Emix!

 W przepisie na Tort czekoladowy możesz wykorzystać

Krem do tortów czekoladowy
Budyń czekoladowy
Kakao ciemne
Cukier wanilinowy
Proszek do pieczenia
Aromat waniliowy
Cukier puder
Previous Next Play Pause
Krem do tortów czekoladowy
Budyń czekoladowy
Kakao ciemne
Cukier wanilinowy
Proszek do pieczenia
Aromat waniliowy
Cukier puder