Przepyszne ciasto na wyjątkowe okazje - czekoladowy biszkopt przekładany kremem z masy budyniowej - delikatny torcik, który rozpływa się w ustach
Czas przygotowania
- Przygotowanie:1godz.
- Gotowanie:40min.
- 2godz. tężenie
Gotowe w: 3godz. 40min.
Skaładniki
Biszkopt:
- 250g margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 5 jajek,
- 5 opakowań (po 45 g) budyniu czekoladowego EMIX,
- 20 g kakao EMIX,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego EMIX,
- 1 opakowanie (18 g) proszku do pieczenia EMIX
Krem:
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- kilka kropel aromatu waniliowego EMIX,
- 250 g margaryny,
- 250 g cukru pudru EMIX,
- 250 g margaryny.
|
|
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić tortownicę.
- Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym jajku i budyniu, cały czas ucierając. Dodać kakao, mąkę, proszek i cukier waniliowy. Utrzeć na gładką masę. Przełożyć do tortownicy i piec przez około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy już upieczone.
- Przygotować krem. W rondelku wymieszać mąkę z mlekiem i wanilią, gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się jednolita masa. Odstawić do przestudzenia.
- Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać masę z wanilią, cały czas ucierając, aż powstanie gładki krem.
- Biszkopt przekroić na dwa blaty i przełożyć kremem. Odstawić do stężenia.
Wszystkim ceniącym czas proponujemy wykorzystanie gotowego-KREMU CZEKOLADOWEGO firmy Emix!
|
W przepisie na Tort czekoladowy możesz wykorzystać
Krem do tortów czekoladowy
Budyń czekoladowy
Kakao ciemne
Cukier wanilinowy
Proszek do pieczenia
Aromat waniliowy
Cukier puder