Tiramisu

Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny serowy krem przełożony podłużnymi biszkoptami nasączonymi espresso. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do słodkiego uzależnienia... 

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 30min.
  •  Chłodzenie 5godz.

Gotowe w: 5godz. 30min.

skladnikiSkładniki

  • 4 żółtka,
  • dwie łyżeczki mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 500 g serka mascarpone,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 400 ml zimnego espresso,
  • 40 ml brandy,
  • 150 g - 200 g podłużnych biszkoptów,
  • kakao firmy EMIX.

 
 

Przygotowanie

  1. Żółtka ubić z cukrem aż będą pieniste. Dodać mascarpone i skórkę cytrynową. Całość dokładnie wymieszać.
  2. Przygotować płaskie, szklane naczynie. W miseczce wymieszać espresso z brandy. Zanurzać w tym szybko połowę biszkoptów i układać na dnie naczynia.
  3. Na biszkopty wyłożyć połowę masy z mascarpone. Powtórzyć procedurę z pozostałymi biszkoptami i ponownie przykryć warstwą mascarpone zużywając resztę masy.
  4. Przykryć i odstawić na co najmniej 5 godzin w lodówce, najlepiej na noc. Przed podaniem oprószyć kakao.


Wszystkim ceniącym czas proponujemy wykorzystanie gotowego KREMU TIRAMISU firmy Emix!    

 W przepisie na Tiramisu możesz wykorzystać

Krem tiramisu
Kakao ciemne
Previous Next Play Pause
Krem tiramisu
Kakao ciemne